Előkészítő szájhigiénés kezelések

A fogínygyulladás (gingivitis) és a fogágybetegség (parodontitis) az íny és a környező szövetek leggyakoribb megbetegedése. A felnőtt lakosság kb. 90%-ánál előfordul.

Bizonyára mindenkit érdekel, hogy mi az oka ezeknek a betegségeknek.

A két betegség kiindulása azonos: mindkettő a fogfelületen megtapadó plakkból indul ki.

Mi a plakk?

A plakk (dentális plaque) a fogfelületen megtapadó, szerves anyagot és baktériumokat tartalmazó massza. Ha ez hosszabb ideig marad a fog felületén, kálciumsók lerakódása révén fogkővé alakulhat.

Képződésének helye: olyan fogfelületeken, ahol nem érvényesül a táplálék, nyelv, ajak, arc tisztító hatása. Ebből adódik a megelőzés módja: a plakk rendszeres (mindennapi) eltávolítása mechanikai eszközökkel. Vagyis minden étkezés után fogat kell mosni és a fogközöket is naponta egyszer alaposan át kell tisztítani fogselyemmel vagy fogköz-tisztító kefével - esetleg mind a kettővel, attól függően, hogy milyen szélesek a fogközök.

A helyes fogmosást, plakk - eltávolítását plakkfestő tabletták segítségével lehet ellenőrizni, így meg tudunk győződni fogápolásunk hatékonyságáról.

Mi a fogkő?

Amennyiben a plakkot megfelelő fogmosási technikával és időben eltávolítjuk, semmilyen gondot nem okoz. Ha azonban a fogfelszíneken marad, akkor egy idő után elmeszesedik, megszilárdul és nehezen hozzáférhető helyeken felszaporodik. Mineralizálódott plakk (kálcium-sók által okozott lerakódás), a fogkő.

A legtöbb fogkő ott keletkezik, ahol a nyál ásványi anyag tartalma a legnagyobb. Ebből fakadóan nagyobb mennyiségű fogkövet azokon a területeken látunk, ahol a nagy nyálmirigyek kivezetőcsövei nyílnak, nevezetesen az alsó frontfogak nyelv felőli oldalán, valamint a felső nagyőrlők pofa felöli oldalán.

A fogkövet a hagyományos fogmosási technikákkal nem lehet eltávolítani, erre mindenképpen a fogászati rendelőben kerül sor.

A fogkő nagyon sok és sokféle baktériumot tartalmaz, mely ezáltal folyamatos fertőző forrás. Az íny vörössé válik, gyulladt, fogmosáskor vagy kis mechanikai behatásra is íny-vérzés tapasztalható. Ilyenkor az íny nem tapad a foghoz, fokozatosan elválik tőle, hiszen a fogkő nem engedi a normális tapadást. Az íny fokozatosan visszahúzódhat, tasak-képződik, ezáltal a szabaddá váló fogfelszín, igen érzékennyé válik. Ha a fogkő továbbra is megmarad, a gyulladás ráterjedhet a fogat körülvevő csontállományra is, aminek fogvándorlás, foglazulás, esetleg a fogak elvesztése lehet a következménye.

Milyen kezeléseket kínálunk mindezek megelőzésére?

Gépi -és kézi műszerekkel eltávolítjuk a fogkövet az íny feletti részekről és a nehezen hozzáférhető (íny alatti) területekről.

A fogak koronai részén lévő fogkövet egy speciális berendezéssel lehet eltávolítani. Az ultrahangos depurátor vibrációt végez vízhűtés alkalmazása mellett, és ez kimozdítja a fogkövet. Az ultrahang hatására apró vízbuborékok keletkeznek, melyek hirtelen összeesése hozzájárul a tisztító hatáshoz.

Az íny alatti-és a fogközben lévő fogkövet pedig rendszerint kézi eszközzel távolítjuk el.

Fogágybetegség esetén a fog körül kialakult úgynevezett tasakok tisztítására is szükség van. Ez az eljárást, kürettálásnak nevezzük, melyet szintén speciálisan erre a célra kifejlesztett kézi eszközökkel végzünk.

Ezzel a módszerrel nem csak a fogkő, hanem a különféle okokból kialakult elszíneződések egy része is eltüntethető. Természetesen a fenti kezelés a fogzománc károsodását nem okozza.

A kezelés során megmutatunk egy professzionális szájtisztítási technikát is. Ezzel meggátolva a plakk-kialakulását, és megelőzve a fogszuvasodást és a fogkő-képződését.

Ahhoz, hogy a fogkő-képződését tovább csökkentsük sima felszíneket igyekszünk létrehozni. Ezt a fogak felpolírozásával érjük el. Ezt puha gumik - és kis kefék segítségével végezzük.

Tekintettel arra, hogy a fogkő valóban igen sok bajt okozhat célszerű legalább félévenként, - évenként leszedetni. Ezen kívül amennyiben szükséges, a kürettálást is meg kell ismételni félévente.