Gyökérkezelés

A meglévő fogak megőrzéséért, megtartásáért végzett kezelések:

Ide tartoznak tehát mindazok a beavatkozások, melyeket a fog megőrzése érdekében végzünk, hogy minél több saját foggal tudjuk a rágás, beszéd, egyé funkciókat végezni. Ezek a kezelések az aktuális elváltozás függvényében a foggyökeret és környezetét, valamint a fogkoronáját érinthetik.

Gyökérkezelés, gyökértömés

A fog koronájában kialakult és már előrehaladott mély szuvasodás a fogbelet is érinti. Ekkor az élő szövetek helyett fertőző-pathogén baktériumok töltik ki a gyökércsatornát, ami fogeredetű aktív gócnak minősül.

Ennek felszámolása gyökérkezeléssel történik. Ez több munkafolyamatból áll: először feltárjuk a fogbél bemenetét (trepanálás), majd kitakarítjuk a fogbél üregében lévő fertőzött szöveteket, baktériumoktól menetesítjük, és megfelelő formájúra alakítjuk a gyökércsatornát. Ez több kezelésen keresztül is történhet, a kezelések során előfordul, hogy több gyógyszeres nyugtató, fertőtlenítő hatású ideiglenes gyökértömés készítése válik szükségessé, amíg a baktériumok számát a kellő szintre lecsökkentjük. Mindezek után tudjuk elvégezni a gyökérkezelés befejezését jelentő gyökértömés készítését. Ekkor a gyökércsatornában lévő űrt - az erek és idegek helyét, melyek később a kórokozó baktériumok foglaltak el, ami a kezelések során megsemmisült - töltjük ki, töltjük meg légmentesen.

A gyökértömések befejezése után kerülhet sor az adott gyökérkezelt fog koronai felépítésére, mely még nagyobb körültekintést igényel a fog fokozott törésveszélye miatt.

Ezért gyökértömött fogak esetén kétféle végleges ellátást szoktunk javasolni:

  • koronázás

Mivel sok esetben ezek a fogak kisebbek a nagymértékű szuvasodás okozta foghiány miatt, szükséges a fogak csapos felépítése.

Ezt történhet fémcsappal vagy esztétikus szálerősítéses csappal megerősített fogfelépítéssel, vagy csapos csonkfelépítés. Ebben az esetben természetesen a fog valódi formáját a technikus által készített korona borításával érhetjük el.

  • betéttel való ellátás
Betét elkészítése előtt
Betét elkészítése előtt
Betét elkészítése után
Betét elkészítése után