Fogpótlások

Optimális esetben a kiegyensúlyozott rágás mechanizmusát 32 fog biztosítja. Már egy fog elvesztése is megváltoztatja a rágóerő egyenletes eloszlását, mely különböző, a rágóapparátust befolyásoló károsodásokat idéz elő.

 • a rágóképesség csökkenését, mellyel párhuzamosan a maradék fogak,
 • kóros mozgathatósága
 • kóros elmozdulása-dőlése
 • fokozott kopása
 • elvesztése léphet fel, mely a túlterhelt fogak körül kialakuló csontfelszívódás következménye.
 • Rágóizületi problémákat, mely akár migrén formájában is jelentkezhet
 • A foghiánnyal szemközti fog kiemelkedését, mely az egyenletes rágást szintén nehezíti.
 • Hangképzési-beszéd zavarokat
 • Esztétikai hátrányt

A foghiány-fogatlanság későbbi következményei túlterjednek a fogazaton, hátrányosan hatnak az emésztőrendszerre, sőt ez által az egész szervezet egyensúlyát is befolyásolják.

Mindezek elkerülése miatt fontos a hiányzó fog(ak) mielőbbi pótlása, mely a maradék fogak elhelyezkedésétől, mennyiségétől és teherbírásától függően különböző megoldási lehetőségekkel történhet.

Ezek a lehetőségek négy nagy csoportra oszthatók:

1.        Ha elegendő fog áll rendelkezésre (a hiányzó fogak pótlására) cementtel rögzülő, csak fogorvos által eltávolítható - fix fogpótlást - (korona, híd, inlay, héj) készíthetünk.

            Megkülönböztetünk:

 • Szóló egy fogat érintő fogrestaurációt (korona, inlay, héj)
 • Foghiányt is pótló több tagból álló fogművet (híd)


Ezek a pótlásféleségek elkészítési ideje viszonylag gyors, általában a próbák függvényében 2 héten belül átadásra kerülnek.


Régi híd cseréje előtt
Régi híd cseréje előtt
Új zirkónium vázas híd elkészítése után
Új zirkónium vázas híd elkészítése után


2.      Ha már nincs elegendő fog fix pótlás készítésére, így fix, cementezhető pótlás már nem készíthető, de a maradék fogak felhasználhatóak a készülő fogmű rögzítésére ekkor kombinált, vagyis a maradék fogakra fix, a foghiányok pótlására részleges foghiányt pótló kivehető pótlást - (páciens által eltávolítható) tudunk készíteni. Ezen belül is elkülöníthetünk több fajtát:

 • Rejtett elhorgonyzásút (kívülről nem látható rögzítő elemeket tartalmazó) kivehető fogpótlás
 • Kapoccsal rögzülő (a meglévő fogakon támaszkodó, kívülről észrevehető rögzítő elemeket tartalmazó) kivehető pótlás


Ebbe a csoportba tartozó pótlásféleségek több munkafolyamaton keresztül készülnek el. Először számolni kell a fi pótlás elkészítési idejével, majd ezt követi a kivehető-eltávolítható fogpótlás elkészítése, mely további 2-3 hetet is igénybe vehet. Optimális esetben kapocselhorgonyzás esetén kb. 3-4 hetes teljes elkészítési idővel, rejtett elhorgonyzás esetén több próbára és más jellegű munkafolyamatok elvégzésére van szükség, így optimális esetben a teljes átadásig 4-6 héttel kell számolni.


3.      Teljes foghiány esetén, csak nyálkahártyán ülő teljes protézis készítésére van lehetőségünk.

A teljes foghiányt pótló fogművek elkészítése viszonylag gyors egymás után következő munkafolyamatokon keresztül történik, így elkészítésére kb. 2 hét szükséges.


4.      Ebbe a csoportba tartoznak azok a pótlásféleségek, melyek szájbéli rögzítésében a saját fogakon kívül, vagy azok helyett, sebészi úton behelyezett fogászati implantátumok is részt vesznek. Implantáció segítségével az adott fogstátuszra készíthető fogpótlásnál előnyösebb, jobb, stabilabb pótlás készítésére nyílik lehetőség. Implantációs fogpótlás elméletben az említett csoportok bármelyikében készíthető -de gyakorlati lehetőséget sok egyéb tényező is befolyásolja. Ilyen tényező a rendelkezésre álló csontkínálat, szájhigiénés állapot, általános betegségek, dohányzás, stb.

Itt találkozunk a legösszetettebb munkafolyamatokkal, a legbonyolultabb, még több lépésben elkészíthető felépítmények készítésével. Ezekben az esetekben nagyon nehéz bármilyen időintervallumot mondani, hiszen az implantációs fogpótlások a fogpótlási lehetőségek csaknem teljes tárházát érintik, s mindig egyedi a páciens személyéhez köthető megoldást jelentenek.

A különböző pótlásféleségek elkészítésének, kivitelezésének gyorsaságát a készítendő munka nagysága, a technikai munkafolyamatok különbözősége, a rendelkezésre álló rendelési található legközelebbi megfelelő időpont, a páciensek fogászati "állóképessége", s még sok egyéb tényező befolyásolja.

A fent megadott elkészítési időre vonatkozó adat tájékoztató jellegű, mely a pótlás fogadására előkészített és a sikeres lenyomatvétel után visszaellenőrzött minta megszületésétől számítható. Természetesen ezt az időpontot megelőzi a száj és a fogak előkészítésére fordított idő, mely általában több kezelésen keresztül érhető el.