Tömések, betétek

A meglévő fogak megőrzéséért, megtartásáért végzett kezelések:

Ide tartoznak tehát mindazok a beavatkozások, melyeket a fog megőrzése érdekében végzünk, hogy minél több saját foggal tudjuk a rágás, beszéd, egyé funkciókat végezni. Ezek a kezelések az aktuális elváltozás függvényében a foggyökeret és környezetét, valamint a fogkoronáját érinthetik:

Tömések, betétek

Az egyik leggyakoribb fogászati megbetegedés a fogszuvasodás.

A fogszuvasodás (caries) a fogak kemény fogállományának a roncsolódása. A fogszuvasodást a plakkban lévő savképző baktériumok okozzák azáltal, hogy bizonyos szénhidrátokat lebontanak, és melléktermékként savat képeznek. A folyamatok eredményeként a ph kritikus érték alá csökken, és a fog kemény szövetiből ásványi anyagok oldódnak ki.

A fogszuvasodás leggyakrabban a kis- és nagyőrlő fogak barázdáiban, gödröcskéiben, valamint az egymással érintkező fogfelszíneken keletkezik.

A fogszuvasodás mértékétől függően különböző eljárások léteznek a fog funkcionális, esztétikai és morfológiai helyreállítására. A fogszuvasodás szakszerű és mielőbbi ellátása nagyon fontos.

Töméssel:

Kisebb lyukaknál a szuvas részek eltávolítása után a kialakított üreget plasztikus anyaggal tömjük be.

Egy fogtömés elkészítése általában egyetlen alkalmat igényel.

Betéttel:

Nagyobb üregek esetén, ha a szuvas részek eltávolítása után a fogból már túl kevés épp rész marad, akkor a töméskészítésnél jobb megoldást jelent, ha a hiányzó részt külön készítettjük a fogtechnikával, majd azt beragasztjuk. Ezt az eljárást nevezzük betét (inlay, onlay) készítésnek.

A betét anyaga lehet fogszínű (kompozit, kerámia, cirkónium) vagy arany.

Betét készítése előtt
Betét készítése előtt
Betét elkészítése után
Betét elkészítése után